ΓΕΦΥΡΑ: Νέα δωρεά προς το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

25 Ιουλίου 2023

• Ενίσχυση της γνώσης στο τομέα της κατασκευής γεφυρών και οπλισμένου σκυροδέματος
  • Φόρος τιμής στη μνήμη του τέως Προέδρου της παραχωρησιούχου εταιρείας, πρωτοπόρου μηχανικού Jean-Paul Teyssandier

Την Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023, υπεγράφη η ανανέωση της σύμβασης δωρεάς της  ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. προς το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών εις μνήμην του Jean-Paul Teyssandier (Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ), ιδρυτή και ιστορικού Προέδρου της παραχωρησιούχου εταιρείας της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου και τεχνικού εμπνευστή του τύπου γέφυρας που κατασκευάστηκε, οποίος απεβίωσε το 2019.

Η ΓΕΦΥΡΑ για μία ακόμη χρονιά  ανανεώνει την υποστήριξή της στην εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στη γνωστική περιοχή «Σχεδιασμός Γεφυρών και Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος».

Η σύμβαση υπογράφηκε στον εκθεσιακό χώρο της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, όπου συναντήθηκαν οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Πρύτανη κ. Χρήστο Μπούρα, ο οποίος υπογράμμισε τον συμβολισμό της συνεργασίας μεταξύ του σημαντικότερου επιστημονικού φορέα της Δυτικής Ελλάδας και της εταιρείας που επωμίσθηκε την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση του εξέχοντος τεχνικού έργου, τον Αντιπρύτανη κ. Παναγιώτη Δημόπουλο και τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Θανάση Τριανταφύλλου. Τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου υποδέχθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Πάνος Λούκας, Ο Τεχνικός Διευθυντής Άρης Σταθόπουλος-Βλάμης και ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης κ. Γιάννης Φρέρης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Λούκας δήλωσε σχετικά: «Η συγκεκριμένη δωρεά προς το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών για την ενίσχυση της διδασκαλίας μαθημάτων, όπως ο «Σχεδιασμός Γεφυρών» και η «Σύνθεση & Σχεδιασμός Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος» αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη του πρωτοπόρου μηχανικού Jean-Paul Teyssandier, επικεφαλής της κατασκευής ενός έργου τοπόσημου που συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και παράλληλα συμβάλλει στην εμβάθυνση και την πρόοδο της γεφυροποιίας στην Ελλάδα.

Jean-Paul Teyssandier

Ο Jean-Paul Teyssandier γεννήθηκε το 1944 και ακολούθησε σπουδές Πολιτικού Μηχανικού στην Πολυτεχνική Σχολή (École Polytechnique) και τη Σχολή Γεφυρών & Αψίδων (École Nationale des Ponts et Chaussées) στο Παρίσι. Η ενασχόλησή του με τα μεγάλα έργα παραχώρησης, τον έφερε το 1986 στην Ελλάδα με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού για τη Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, προτείνοντας την υπερθαλάσσια ζεύξη ως την πλέον δόκιμη (με βάση τα γεωφυσικά και γεωδυναμικά δεδομένα της περιοχής) ανάμεσα σε όλες τις μεθόδους που προτείνονταν. Ηγήθηκε δε της ομάδας που υπέβαλε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τη σχετική προσφορά το 1993. Με την ίδρυση της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. το 1995, ανέλαβε (μέχρι το 2005) τον ρόλο του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας, η οποία εκλήθη να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του Έργου. Η σύμβαση κατέστη ενεργή το 1997 με τη Γέφυρα να παραδίδεται την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», 4 μήνες νωρίτερα από το συμβατικό χρονικό όριο, χωρίς υπέρβαση προϋπολογισμού και χωρίς κανένα αξιοσημείωτο ατύχημα. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ο Jean-Paul Teyssandier ανέλαβε και τον ρόλο του Προέδρου της εταιρείας, τον οποίο διατήρησε έως το 2014. Ο Jean-Paul Teyssandier έφυγε από τη ζωή στις 16.10.2019 στο Παρίσι.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Βρείτε μας στα Social Media