Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. συναντά το Πανεπιστήμιο Πατρών και τους φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

17 Φεβρουαρίου 2023

Ο κ. Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Πάνος Λούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. (παραχωρησιούχου εταιρείας για τη λειτουργία και τη συντήρηση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης») συναντήθηκαν σήμερα με τους φοιτητές του τμήματος πολιτικών μηχανικών, συζητώντας με αντικείμενο την έμπνευση που μπορεί να αποτελεί η Γέφυρα για τη νέα γενιά των Ελλήνων πολιτικών μηχανικών.

Έναυσμα της συνάντησης υπήρξε η πρωτοβουλία των δύο φοιτητών να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μία μακέτα της Γέφυρας από ζυμαρικά.

Οι φοιτητές Σωτήρης Πεννιάς και ο Γιώργος Πολίτης παρουσίασαν τη μέθοδο κατασκευής της μακέτας, στο πλαίσιο του μαθήματος της «Μηχανικής των Υλικών» την ευθύνη του οποίου έχει ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου.

Η μακέτα των φοιτητών απεικονίζει εντυπωσιακά τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν αναγάγει τη Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου σε μία από τις πλέον εμβληματικές καλωδιωτές γέφυρες του κόσμου, με μήκος 3 χιλιομέτρων, η οποία εδράζεται σε βάθος που φτάνει έως και τα 65 μέτρα.

Έχοντας παραδοθεί στην κυκλοφορία από τον Όμιλο VINCI  και τους Έλληνες εταίρους της, το 2004, η Γέφυρα λειτουργεί και συντηρείται από τη VINCI Highways, θυγατρικής της VINCI Concessions. Η δε δομική συντήρηση αποτελεί καθημερινή φροντίδα του αρμόδιου τμήματος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Η τεχνολογική καινοτομία εξακολουθεί να αποτελεί την «καρδιά» του Έργου, αλλά και την πάγια δέσμευση του παραχωρησιούχου  για την λειτουργία, παρακολούθηση και συντήρησή του. Το ολοκληρωμένο σύστημα Επιθεωρήσεων και Συντήρησης, που έχει αναπτυχθεί από την αρχή λειτουργίας του Έργου, βελτιστοποιείται συνεχώς με στόχο την αύξηση της ασφάλειας των χρηστών και ταυτόχρονα την μείωση της όχλησης λόγω απαραίτητων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Επίσης, αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται οπτικές επιθεωρήσεις με χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) και σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες τεχνικών βελτιώσεων, με την εγκατάσταση εξοπλισμού τελευταίας γενιάς στους δύο αρμούς συστολοδιαστολών της καλωδιωτής Γέφυρας, τους μεγαλύτερους παγκοσμίως για την παραλαβή σεισμικών μετακινήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κύριοι Μπούρας και Λούκας συζήτησαν για την καρποφόρο συνεργασία των δύο πλευρών κατά την τελευταία περίοδο, μέσω της από κοινού υλοποίησης δράσεων καθαρισμού των ακτών πέριξ της Γέφυρας, με αποκορύφωμα την εθελοντική πρωτοβουλία της κοινής πλατφόρμας «ΑΜ’ΕΠΟΣ – ΑΜ’ΕΡΓΟΝ» κατά την τελευταία «Ημέρα Περιβάλλοντος» του Ομίλου VINCI.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. δήλωσε: «Ως παραχωρησιούχος της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, η ΓΕΦΥΡΑ είναι πολύ υπερήφανη όταν διαπιστώνει ότι αυτή η μοναδική υποδομή αποτελεί έμπνευση για τη νέα γενιά πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενδυναμώνοντας τη θέληση των δύο πλευρών για περαιτέρω συνεργασία. Κατά την παρούσα περίοδο νέων προκλήσεων για την οδική κινητικότητα και τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την επιστημονική κοινότητα ώστε να προωθήσουμε τη θετική κινητικότητα, επιλογή που αποτελεί ισχυρή δέσμευση για την εταιρεία μας, μέλος του δικτύου της VINCI HIGHWAYS».